Skip to content

Tijdens een retraite laat je de beslommeringen van het dagelijkse leven voor even achter je: er is geen haast, stress en lawaai. Dit geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij het moment en gewaar te worden van jezelf, van anderen en de omgeving. Vanuit dit gewaarzijn wordt zichtbaar welke uitdagingen, valkuilen en oppervlakkigheden het dagelijkse leven beïnvloeden.

Voor en na een retraite

Als je daartoe mogelijkheid hebt, creëer in de dag of paar dagen voor de retraite en ook na de retraite wat ruimte, zowel in je hoofd als in je agenda. Met iets van extra ruimte voor jezelf, creëer je de mogelijkheden om meer profijt te hebben van de ervaring van de retraite.

Een dag op retraite ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 • 7 uur instructie en meditatie
 • 9 uur ontbijt
 • 10:30 uur ochtendprogramma, bijvoorbeeld met verdere instructie, beoefening van meditatie, een lezing, kleine discussiegroepen
 • 13:00 uur lunch en vrije tijd
 • 16:30 uur instructie en meditatie beoefening
 • 18:30 uur avondmaaltijd
 • 20:00 uur meditatie, mantra zingen of ander ritueel
 • 21:30 uur afsluiting van de dag

Meditatie

Meditatie is een oefening in concentratie en gewaarzijn. Het leidt tot rust en verstilling. Tijdens een meditatie oefen je keer op keer om je lichaam te voelen en echt aanwezig te zijn in het hier en nu. Je oefent om je niet te laten meeslepen door de gedachtestroom van herinneringen, associaties of toekomstscenario’s. Tijdens een retraite van Metta Vihara beoefenen we meestal twee basismeditaties: het gewaarzijn van de ademhaling en de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid.

Stilte

Kortere of langere perioden van stiltes zijn onderdeel van al onze retraites. Bij de intensieve retraites zijn de stilteperioden langer en wordt er meer gemediteerd. Sommige retraites zijn volledig in stilte.

Contact met de buitenwereld

Om optimaal gebruik te maken van een retraitesituatie helpt het om het contact met de buitenwereld te beperken. Wij adviseren daarom om:

 • je mobiele telefoon uit te zetten;
 • de winkels en het lezen van kranten te vermijden;
 • iPods, laptops enzovoorts thuis te laten.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn veganistisch. Als je een dieet volgt op medische indicatie, dan houden wij daar uiteraard rekening mee. Wil je dit aangeven bij de boeking?

Roken en alcohol

Alcohol is niet toegestaan en roken alleen buiten het retraiteterrein.

Kamer delen

In principe deel je een slaapkamer met één andere persoon van hetzelfde geslacht. Wij zien het delen van een kamer als onderdeel van de spirituele beoefening. Door je gewaar te zijn van je eigen aanwezigheid en die van een ander leer je rekening met elkaar te houden en over je eigen gedoetjes heen te stappen. Soms ontstaan er ook mooie spirituele vriendschappen tijdens het delen van een kamer op retraite. Voor mensen met een medische indicatie of notoire snurkers zijn er vier eenpersoonskamers beschikbaar. Geef bij de aanmelding aan of je daar gebruik van wilt maken en waarom. De organisator van de retraite beslist uiteindelijk wie een eenpersoons kamer krijgt.

Tarieven

Wij willen graag dat retraites voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk zijn. Daarom houden wij de prijzen laag en bieden we mensen met een beperkt budget korting aan. Dit is mogelijk dankzij donaties en de inzet van talloze vrijwilligers. Indien betaling in één bedrag bezwaarlijk is, dan kun je in overleg in twee of meerdere termijnen betalen.

Back To Top