alt

Onze retraites hebben een boeddhistische grondslag. Ze worden bezocht door mannen en vrouwen van alle gezindten.

Retraites in het kort.

Een retraite is een gelegenheid om de beslommeringen van het dagelijkse leven achter te laten: geen haast, stress en lawaai. Het geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij het moment en gewaar te worden van jezelf, van anderen en de omgeving. Vanuit dit gewaarzijn wordt zichtbaar welke uitdagingen, valkuilen en oppervlakkigheden het dagelijkse leven beheersen.

Wij bieden retraites aan voor iedereen; van introductieretraites tot intensieve retraites voor mensen met ervaring. Metta Vihara betekent 'plaats van liefdevolle vriendelijkheid'.

De retraiteleiders, kok en organisator leveren hun bijdrage op vrijwillige basis.

Metta Vihara biedt voor deelnemers een standaardtarief en een kortingstarief aan. Het kortingstarief is voor mensen met een lage financiële draagkracht.
Indien betaling in één bedrag bezwaarlijk is, dan kun je in overleg in twee termijnen betalen.

Dana en retraitefonds

Een gift (dana) geven kan altijd en wordt zeer gewaardeerd, dit is aftrekbaar bij de belastingen (in Nederland).

Er zijn mensen met een klein budget die graag aan een retraite willen deelnemen. Daartoe dient ons  retraitefonds: Door iets extra’s over te maken bij de retraitebetaling, helpt u anderen om deel te nemen.

 

Hoe verloopt een dag op retraite? 

In de kalender vindt u naast de Metta Vihara-retraites ook onze andere boeddhistische activiteiten. Ze zijn gericht op specifieke groepen. Ze  staan op een witte achtergrond.

 

Programma 2018

 
Code - data Thema van de retraite Leiding - prijs
info - aanmelden

dec 21 - 30

2018.20

Intensieve winterretraite

- Intensieve winterretraite met het Diamant Soetra -

De winter is een periode dat de natuur in zichzelf keert, en wij mensen kunnen relatief makkelijk aanhaken aan die beweging naar binnen. Dat gaan we op deze intensieve meditatieretraite doen.

We laten ons inspireren door het Diamant Soetra, een oude Boeddhistische tekst die de kracht heeft onze dagelijkse werkelijkheid open te breken, en die ons een glimp kan laten zien van de Perfecte Wijsheid.

Met veel stilte, meditatie, poeja, en korte meditatiegesprekken. 

 Silavadin, Ksantivadin

€ 572 | 482

aanmelden4

 

dec 30 - jan 3

2018.21 

Winterretraite

- Wat vliegt de tijd! - 

Dit horen we mensen soms zeggen. In deze retraite staan we stil bij het begrip tijd en onze ervaring ermee. Hoe ervaren we tijd in ons dagelijks leven? En hoe beïnvloedt de tijd ons? We geven de tijd de ruimte zodat we er op een dieper niveau naar kunnen kijken.

Dit doen we met behulp van reflectie, oefeningen, ontspanning en stilte. Ook meditatie, verhalen en gedichten maken deel uit van de retraite. En natuurlijk is er ook tijd voor oliebollen! 

Voor degenen die ook (een deel van) de Wintertijd mee gaan doen, is het mogelijk om tussen de beide retraites in Metta Vihara te blijven. Er is dan geen programma.
Geef dit aan bij “Opmerkingen” als je je aanmeldt.

TariniParina

€ 257 | 217

aanmelden4

 

 

Programma 2019

wijzigingen voorbehouden - meer info volgt - mail of bel ons

Telefoon: (+31) (0)114-681444 
Email: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Code - data Thema van de retraite

Leiding - prijs
(standaard | korting)

info - aanmelden

jan 4 - 13

2019.01

Wintertijddagen

Deze dagen zijn voor mensen die regelmatig mediteren, enige ervaring hebben met stilte en graag een paar dagen langer zouden willen mediteren met anderen.

Twijfel je of de wintertijddagen geschikt zijn voor je? neem dan contact met ons op.

Tarini, Karin van Kesteren

€ 45 | 35 per nacht
(minimum 2 nachten)

meer info4

aanmelden4

feb 21 - 24

2019.02

Filosofieretraite

Werkelijkheid en Leegte.

Wat is werkelijkheid? In hoeverre leven we in een illusie? Het boeddhistische idee van ontwaken suggereert dat we normaal in een droomtoestand zitten, zoals in de Matrix. De ideeën van werkelijkheid, de leegte ervan, en niveau's van waarheid spelen een hoofdrol in de klassieke boeddhistische filosofie, de Madhyamaka en Yogacara.

In dit weekeinde gaan we de leidende gedachten van deze filosofische scholen onderzoeken en kijken wat het voor ons, hier en nu, kan betekenen.

Met korte, heldere inleidingen, reflectie-meditaties en discussies.

ArthamitraSilavadin

€ 200 | 170

 meer info4

 aanmelden4

 

mrt 1 - 8

2019.03

Retraite voor vrouwen die Ordinatie gevraagd hebben

Het witte lotus sutra

Verlichting – een staat van absoluut geluk, vrijheid van angst en van alle illusies – is inherent aanwezig in al wat leeft. Door deze innerlijke staat verder te ontwikkelen zijn alle mensen in staat hun problemen te overwinnen en een vervuld en actief leven te leiden en midden in de samenleving te staan.

Het Sutra bevestigt op diepgaande wijze de realiteit van het dagelijkse leven en de aanzet tot een diepe betrokkenheid bij anderen en de menselijke samenleving in haar geheel. Het Sutra opent de weg naar het bereiken van Verlichting, zonder onderscheid van geslacht, ras, sociale status of opleidingsniveau.

(Op uitnodiging)

Akasasuri, Gunabhadri

€ 460 | 390

 meer info4

 aanmelden4

mrt 23 - 29

Mitraconvenors Europe

 

€ 249 | 175

£ 222 | 156

mrt 29 - 31 

2019.04

Introductieweekend

- Leven of geleefd worden -

De eeuwenoude meditatietechnieken uit het boeddhisme kunnen je helpen ontspannen te leven, hoeveel druk er vanuit werk, familie of je sociale netwerk ook op je afkomt. Dit weekend zal gebaseerd zijn op verstillende aandacht en meditatie rond vooral Kindfulness, afgeleid van Liefdevolle Vriendelijkheid (Metta).

Parina, Ujukarin

€ 168 | 143

 meer info4

aanmelden4

apr 11 - 14

2019.05

Tuinretraite

Boeddhisme is (ook) naar buiten gaan…

We gaan naar buiten, we werken in de tuin, zijn in de natuur.

Naar buiten gaan betekent ook mededogen hebben voor al wat leeft en ademt, de natuur beschermen, onze sociale verantwoordelijkheid nemen. We beoefenen niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van de wereld.

Hoe zorgen we genoeg voor onszelf en tonen we mededogen, medevreugde en vriendelijkheid voor onze omgeving en de wereld? Dit onderzoeken we graag met je in deze  tuinretraite, zowel door te werken in de natuur als tijdens meditatie, gewaarzijn van het lichaam, stilte momenten en een eenvoudig avondprogramma.

Maitridaya, Dhammavedin

€ 60 + dana

meer info4 

aanmelden4

apr 19 - 22

2019.06

Young Buddhists

- Awake in the world –

The Buddha taught a path to awakening in which the transformation of consciousness is inseparable from a deep compassionate responsiveness to others and the state of the world. Through being on retreat together and a combination of meditation, ritual, presentations and discussion, we’ll enter into this revolutionary path of transforming self and transforming world.

Prajnahridaya, Akasajoti

€ 140 | 110

 meer info4

aanmelden4

apr 26 - mei 3

of

apr 26 - 28

2019.07

Retraite voor mannen mitra's

(Op uitnodiging)

 

Arthakusalin, Arthamitra, Ksantivadin

€ 460 | 390

 € 168 | 143

meer info4

aanmelden4

mei 24 - 26

2019.08

Ordeweekend 

(Op uitnodiging)

 

Ksantivadin

€ 95 | 75 

meer info4

aanmelden4

mei 30 - jun 02

2019.09

Familieweekend 

- Familie als weg naar mededogen –

Deze retraite gaan we onderzoeken hoe onze familie een zeer kostbare context is om liefdevolle aandacht te ontwikkelen.

Van 0-99 jaar, zonder onderscheid, op het Boeddhistische pad gaan.

Kalyanagita, Marjan Zevenbergen, Dayapadma, Virginie van Mol

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

jun 7 - 10

2019.10

Mandala van de vijf Boeddha's

- Kwaliteiten voor een gelukkig en zinvol leven -

We gaan verbinding maken met deze mandala door onze verbeelding te gebruiken in meditatie en reflectie en geven er in de loop van de retraite op allerlei manieren een creatieve vorm aan.

De mandala van de 5 Boeddha's staat voor de Boeddha en al zijn kwaliteiten: liefdevolheid, vrijgevigheid, vastberadenheid,...... enzovoort. Elke Boeddha belichaamt een facet van de Ontwaakte geest en elke Boeddha heeft mede daarom ook een eigen mantra (geluidsymbool) moedra (handgebaar), kleur en symboliek.

Om er verbinding mee te kunnen maken gebruiken we onze 5 zintuigen: smaak, reuk gehoor, tast en zien. In het boeddhisme is onze geest het zesde zintuig: daarom werken we ook aan onze geest, in meditatie en reflectie. Zo leren we onze innerlijke wereld en onze verbeeldingskracht kennen èn gebruiken. En dit kan weer leiden tot een meer vervuld en gelukkig leven waarin we het beste in onszelf naar boven halen.

GunabhadriParina

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

jul 12 - 18

Breathworksretraite

 

 

jul 19 - 26

2019.11

Intensieve zomerretraite

- De os achterna, het temmen van de os in meditatie -

'Het temmen van de os' is een serie plaatjes uit Japan, 11e eeuw, die uitbeeldt hoe een monnik een wilde os achterna zit, vangt, temt, en vervolgens loslaat. Wij zijn natuurlijk zelf de monnik, en de os is onze geest: eerst wild alle kanten op rennend, daarna kalmer. En uiteindelijk leidt hij ons tot ontwaken. Deze serie plaatjes speelde traditioneel een grote rol in het Zen-boeddhisme, en wij nemen hem deze retraite als leidraad om onze geest te leren kennen, te kalmeren, en uiteindelijk vrij te laten.

Met veel meditatie, stilte, en individuele meditatie-gesprekken.

SilavadinSobhanandi

€ 460  | 390 

meer info4

aanmelden4

jul 27 - 31

2019.12

Zomerretraite

- De verbeelding laten spreken -

Onze verbinding met de wereld bestaat niet alleen uit welke kennis we erover hebben maar ook hoe we erover verwonderd kunnen zijn. Wanneer we de verbeelding ruimte geven, ontstaat er een diepere connectie met onszelf en de wereld om ons heen. We mediteren, reflecteren en we laten de verbeelding spreken.

Manigarbha, Parina 

€ 265 | 225

meer info4

aanmelden4

aug 2 - 11

2019.13

Open meditatiedagen

- Verstillen, vernieuwen, verdiepen –
Deze dagen zijn bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig
mediteren (ook binnen een andere boeddhistische stroming dan Triratna) en die een actieve
beoefening hebben. Er is een losse structuur, met gezamenlijke momenten in de ochtend
en de avond.

We bieden bijna de hele dag door meditatie sessies aan waar je in- en uit kunt stappen. Er zijn stilte plekken, de weidse ruimte van het Zeeuwse land, een bibliotheek, mogelijkheden voor meditatie gesprekjes (vragen die je mocht hebben over je beoefening en waar we je verder mee kunnen helpen). Er wordt geen uitvoerige (groeps-)instructie gegeven. We gaan ervan uit dat je zelf weet hoe je kunt mediteren en daarin kunt werken. De dagen zijn overwegend in stilte. Je kunt de dag invullen zoals je dat zelf wilt.

De minimum verblijfsduur is 2 nachten.

€ 45 | 35 per nacht
(minimum 2 nachten)

Ksantivadin, Akasasuri

meer info4

aanmelden4

aug 14 - 18

2019.14

Young Buddhists werkretraite / work retreat

- Total Nature immersion / terug naar je natuur -

Het geruis van het riet, de zang van de karekiet, de wilde bloemen die heen en weer wiegen door de wind, de libellen die vrolijk zweven boven de vijver …. misschien is het een vertrouwd beeld als je al eens eerder naar Metta Vihara bent gekomen. 

Maar de tuin heeft ook zorg nodig en onze innerlijke natuur heeft ook zorg nodig! Daarom doen we een werkretraite waarin we werken in de tuin combineren met stilteperiodes en meditatieoefeningen. Dit jaar doen we voor het eerst een jongereneditie van de werkretraites! De retraite is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen tot 35 jaar.

Het thema "terug naar je natuur" wordt levendig gemaakt via enkele lezingen over o.a. boeddhistische ethiek, het principe van pratitya-samutpada of wederzijds afhankelijk ontstaan.

Steven Heyde e.a.

€ 80 + dana

meer info4

aanmelden4

okt 4 - 6

2019.15

Intensieve meditatieretraite

- Rust, eenvoud en tevredenheid -

Grotendeels in stilte van vrijdagavond tot en met zondagochtend; zit- en loopmeditaties in blokken van 2 – 2,5 uur. Voldoende ruimte voor reflectie, rust, een wandeling. Minimale input: poëzie of korte dharmateksten.

Voor mensen die een regelmatige meditatie-beoefening hebben, uit alle tradities.

ViryamaniArthamitra 

€ 168 | 143

meer info4

aanmelden4

okt 10 - 13

2019.16

Tuinretraite

Boeddhisme is naar buiten gaan…

We gaan naar buiten, we werken in de tuin, zijn in de natuur.

Naar buiten gaan betekent ook mededogen hebben voor al wat leeft en ademt, de natuur beschermen, onze sociale verantwoordelijkheid nemen. We beoefenen niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van de wereld.

Hoe zorgen we genoeg voor onszelf en tonen we mededogen, medevreugde en vriendelijkheid voor onze omgeving en de wereld? Dit onderzoeken we graag met je in deze  tuinretraite, zowel door te werken in de natuur als tijdens meditatie, gewaarzijn van het lichaam, stilte momenten en een eenvoudig avondprogramma.

Maitridaya, Dhammavedin

€ 60 + dana

meer info4

aanmelden4

okt 24 - 27

2019.17

Ordeweekend 

Mahamati 

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

okt 31 - nov 03

2019.18

Dagen van schoonheid en verstilling

- Stiller worden - ruimte in je laten groeien -

De rijkdom van het leven, dat komt en gaat, zacht en ontvankelijk in ons binnen laten komen. De schoonheid van liefhebben. Een paar dagen je laten aanraken door stille geheimen. Voor mensen met meditatie-ervaring. In stilte.

ArthakusalinKalyanagita 

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

nov 8 - 10

2019.19

Introductieweekend

- Het leven van de Boeddha -

Het leven van de Boeddha kan voor ons een voorbeeld zijn over hoe wij ons leven vorm kunnen geven en zo gelukkig kunnen leven, ons geluk kunnen delen met anderen en moeilijke omstandigheden het hoofd kunnen bieden.

In deze retraite gaan we leren mediteren en/of onze meditatie verdiepen en gaan we kennis nemen van elementen uit het leven van de Boeddha. Door hierop te reflecteren en met elkaar te bespreken kunnen we een vertaling maken naar ons eigen leven en de tijd waarin we leven.

Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren of die zijn of haar meditatiebeoefening weer eens een boost wil geven.

Open voor allen

DayapadmaSilavadin

meer info4

aanmelden4

nov 22 - 24

Breathworksretraite

 

 

dec 20 - 29

2019.20

Winterretraite

- Uncontrived Mindfulness / ongedwongen gewaar zijn –

Uncontrived Mindfulness; from Awareness to Wisdom.
Awareness is crucial to Insight, but a dharma perspective is even more important. Without 'Right View' informing our everyday perspective, we run the risk of reinforcing 'wrong views'. Wrong views are naturally present in the unenlightened state, but we can train ourselves to become aware of those ideas and distortions in our thinking, through learning to watch our minds. Mind watching reveals how we are relating to whatever is happening in experience, whether it be a thought, an emotion or arising through one of our senses.
We can relate to experience with acceptance, interest and impartiality. Or we can resist and proliferate around what is happening, seeing a painful state grow before our eyes, feeling that we are seemingly powerless to stop it. All of our dukkha; our dis-ease, dissatisfaction and disappointments come from this resistance.
Mindfulness and Right View give us tools to relate to ourselves in ways that don't create further suffering for ourselves or others.
There will be input most days using the framework of the Satipatthana Sutta, the Buddha's primary teaching on Mindfulness. To facilitate turning inwards the retreat will mainly be in silence.
We will practice using all 4 traditional postures (walking, sitting, standing and lying down). The emphasis, however, is on continuity of awareness outside of formal practice times. You will receive encouragement to stay present and aware to whatever is happening, and whatever is needed, in any moment. This is a receptive and flexible approach to awareness with kindness as an implicit thread running through it, and understanding a potential in every moment.
There will be opportunities to talk about your practice in individual meditation reviews.
Vajradevi has been meditating since 1985 and has been ordained for 24 years. She has been practising and teaching mindfulness with a strong insight dimension for many years. To further her practice she has studied with specialists on Satipatthana on long retreats in Burma and the US.
Between 2000-2007 she was involved in fundraising for and setting up Akashavana retreat centre for women's ordinations, in Spain.
You can read her meditation blog at www.uncontrivedmindfulness.net

Vajradevi, Amritapurna 

meer info4

aanmelden4

dec 30 - jan 03

2019.21 

Nieuwjaarsretraite

- Met Boeddha's de drempel over –

Met hulp van enkele archetypische boeddha’s, met hun verhalen, hun mantra’s en puja’s, met reflectie en meditatie, maar ook met oliebollen en vuurwerk (niet verplicht) en met stilte, maken we met elkaar een kleurrijke, mythische overgang van 2019 naar 2020.

Arthamitra, Dayapadma 

meer info4

aanmelden4