triratna logo

Stichting Metta Vihara organiseert retraites voor de Triratna Boeddhistische Beweging in Nederland en België. Het gelijknamige retraitecentrum in Zeeuws-Vlaanderen is ook te huur voor boeddhistische groepen buiten de Triratnabeweging.

De bestuursleden van Metta Vihara zijn Akasasuri, Dayapadma, Dhammapitica, Ksantivadin.en Sangharati. 

Download de statuten van Metta Vihara.

In Nederland en Vlaanderen organiseren wij al zo'n 40 jaar retraites. Eerst huurden we locaties en na veel geduld, hard werken en erin blijven geloven, openden we in mei 2012 ons eigen retraitecentrum, ontworpen door Peter van Assche. Metta Vihara opent haar deuren voor een ieder die dat wil. Je hoeft geen boeddhist te zijn om hier te komen en je hoeft ook niet bang te zijn dat we je willen bekeren. Zo werkt dat niet. We willen enkel het beste in onszelf en in ieder mens naar boven halen en meer positiviteit in de wereld brengen.

We voelen ons thuis in Hengstdijk en in deze streek mede doordat we heel hartelijk onthaald zijn. En we houden van de weidsheid van het landschap en de horizon.

 

Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië.

In de Lage Landen heeft de Triratna Boeddhistische Beweging  stadscentra in Amsterdam, Arnhem en Gent en meditatiegroepen in Groningen, West-Graftdijk, Ameland en Brussel.

We proberen de visie van de Boeddha te vertalen EN toe te passen in het leven van alledag, anno 2016. Want het leven van nu ziet er wel heel anders uit dan in de tijd van de Boeddha, zo'n 2500 jaar geleden.

We zijn aangesloten bij de Boeddhistische Unie Nederland.

Lees het artikel Boeddhisten in Nederland – een inventarisatie.

De Triratna Boeddhistische Beweging (voormalige Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde, VWBO) is in 1967 in Engeland opgericht door Sangharakshita (Dennis Lingwood) (www.sangharakshita.org).

Hij verbleef meer dan 20 jaar in India, waar hij intensief het boeddhisme heeft beoefend onder leiding van leraren uit diverse tradities. Daarnaast is hij bijzonder erudiet op de gebieden van de westerse filosofie, de vergelijkende godsdienstwetenschappen, kunst en literatuur. Een belangrijk kenmerk van zijn erfgoed is het onderzoeken van de aspecten van de westerse cultuur die behulpzaam kunnen zijn bij de beoefening van het boeddhisme in onze huidige samenleving.

Sangharakshita had geen vooropgezet idee over een nieuwe boeddhistische beweging maar hij had wel de principes helder voor ogen. Hij wilde geen organisatie of club maar een Orde. Lid worden van de Orde wordt bepaald door het aangaan van een engagement, niet door intellectuele kennis van het boeddhisme of het betalen van een lidmaatschap. De Triratna Boeddhistische Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde spirituele gemeenschap van ruim 2000 Ordeleden. Naast de Ordeleden zijn vele duizenden geëngageerde vrienden en belangstellenden actief in de beweging.

De Triratna Boeddhistische Beweging is de naam van de activiteiten, organisaties en boeddhistische centra die door de Ordeleden in het leven geroepen zijn om de Dharma, de leer van de Boeddha, te verspreiden.

 
Website van de Triratnabeweging (Engels).

 De BUN ondersteunt het onafhankelijk meldpunt Boeddhistische Gemeenschap.