alt

Onze retraites hebben een boeddhistische grondslag. Ze worden bezocht door mannen en vrouwen van alle gezindten.

Retraites in het kort.

Een retraite is een gelegenheid om de beslommeringen van het dagelijkse leven achter te laten: geen haast, stress en lawaai. Het geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij het moment en gewaar te worden van jezelf, van anderen en de omgeving. Vanuit dit gewaarzijn wordt zichtbaar welke uitdagingen, valkuilen en oppervlakkigheden het dagelijkse leven beheersen.

Wij bieden retraites aan voor iedereen; van introductieretraites tot intensieve retraites voor mensen met ervaring. Metta Vihara betekent 'plaats van liefdevolle vriendelijkheid'.

De retraiteleiders, kok en organisator leveren hun bijdrage op vrijwillige basis.

Metta Vihara biedt voor deelnemers een standaardtarief en een kortingstarief aan. Het kortingstarief is voor mensen met een lage financiële draagkracht.
Indien betaling in één bedrag bezwaarlijk is, dan kun je in overleg in twee termijnen betalen.

Hoe verloopt een dag op retraite? 

In de kalender vindt u naast de Metta Vihara-retraites ook onze andere boeddhistische activiteiten. Ze zijn gericht op specifieke groepen. Ze  staan op een witte achtergrond.

 

 

 Programma 2017 

 
Data - code Thema van de retraite Leiding - prijs
info - aanmelden

jun 22 | 25

2017.08

Ordeweekend

Op uitnodiging

Arthakusalin en Ratnaguna

€ 104

Meer info

Aanmelden

jul 1 | 7

2017.09

Teacher Training Retreat - The Inexhaustible Lamp

"A single bodhisattva may establish many hundreds of thousands of living beings in enlightenment without his mindfulness being diminished. In fact, not only does it not diminish, it grows stronger. Likewise, the more you teach and demonstrate virtuous qualities to others, the more you grow with respect to these virtuous qualities. This is the door of the Dharma called "The Inexhaustible Lamp.""

On this retreat we'll explore what it means to teach the Dharma, how we can become better teachers, and how teaching the Dharma is - or can be - a spiritual practice. There is no one 'right' way to teach; each teacher will find their own particular style that allows them to communicate the Dharma - and themselves - most fully and effectively. On this retreat we'll try to find our own particular 'voice', and then develop it.

Op uitnodiging

english flag

Parina en Ratnaguna 

€ 150

Meer info


Aanmelden

jul 8 | 16

2017.10

Intensieve zomerretraite - Intensive Summer Retreat

The Illumined Mind

If their mind was ready, the Buddha would then give his followers a Wisdom teaching, on hearing which they would gain Insight. On this retreat Ratnaguna will guide us in an exploration of that state of mind, and from there we will reflect on the Dharma.

Wanneer de Boeddha de indruk had dat iemand er klaar voor was en er open voor stond, sprak hij met diegene over het bereiken van Inzicht. Tijdens deze retraite zal Ratnaguna ons begeleiden in het verkennen van 'het bereiken van inzicht', wat een vruchtbare basis vormt voor reflectie op de werkelijkheid. Een retraite met veel reflectie, stilte en meditatie. 

Voor mensen met meditatie-ervaring - for experienced meditators

english flag

Akasasuri en Ratnaguna

€ 509 | € 429

Meer info

Aanmelden

 

 

 

aug 4 | 8

2017.11

Brahma Vihara's

Een andere benadering van de dagelijkse werkelijkheid. Ruimte (maken) in je hart. 

Metta (liefdevolle warmte), karuna (compassie, mededogen), mudita (medevreugde) en upekkha (gelijkmoedigheid) worden in traditioneel boeddhisme omschreven als de Vier Goddelijke Verblijven. 

Goddelijke verblijven om steeds weer naar terug te keren. Omdat ze oneindige perspectieven bieden en ons hart openen. Een retraite op dit thema kun je dus telkens opnieuw doen.

In contact ermee voelen we ons geheel verbonden met al wat leeft en zijn dan in staat de krampachtige grip die we soms op het leven hebben los te laten. Op deze retraite worden de Vier Brahma Vihara's als meditatievormen uitgelegd en beoefend.

Geschikt voor iedereen die bekend is met de mettabhavana. Verdieping voor mensen die eerder aan deze retraite hebben meegedaan.

Wil je graag meedoen en ken je de metta bhavana niet? Neem dan contact met ons op!

 Dayapadma en Gunabhadri

€ 257 | € 217

Meer info

Aanmelden

aug 10 | 13

2017.12

Familieweekend

Op uitnodiging.

Sandra Lanckman, Vajramayi en Virginie van Mol

€ 194 | € 164

Tweede volwassene en kinderen halve prijs

Meer info

Aanmelden

aug 24 | 31

2017.13

Open meditatiedagen

Behoefte aan tijd voor jezelf en aan ruimte voor bezinning? Aan een paar dagen meer meditatie en beoefening in een rustige omgeving? Dan zijn de open meditatiedagen wellicht iets voor jou!

Deze dagen zijn bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig mediteren (ook binnen een andere boeddhistische stroming dan Triratna) en die een actieve beoefening hebben.

Er is een losse structuur, met gezamenlijke activiteiten in de ochtend en de avond en een werkperiode (hoofdzakelijk helpen rondom de maaltijden). Er is ook tijd voor eigen invulling.

Voor mensen met meditatie-ervaring

Sobhanandi en Ksantivadin

€ 33 per nacht 

(minimaal 2 nachten)

Meer info

Aanmelden

sep 1 | 3

Internationaal Ordeweekend Vrouwen

op uitnodiging

Meer info

sep 7 | 11 Teacher Training Breathworks Duitsland  

sep 21 | 24

2017.14

Tuinretraite 

De natuur gaat zich langzaam terugtrekken, bladeren gaan vallen... de volle bloei is ten einde. Een periode waarbij de natuur zich voorbereidt op de verstilling van de winter.

Hoe werkt dit in jouw dagelijks leven? Hoe trek jij je terug uit de drukte van alle dag en het vele “doen” naar meer kunnen “ zijn met wat er is?" Hoe kom jij tot verstilling in de drukte van je dagelijks bestaan?

Door met aandacht met elkaar te tuinieren, regelmatig stil te zijn en te mediteren gaan we het thema herfst met elkaar onderzoeken.

Dhammavedin, Maitridaya en Vajramayi

€ 60

Meer info

Aanmelden

okt 6 | 8

2017.15

Intensieve meditatie- en stilteretraite

Rust, eenvoud en tevredenheid

Voor mensen met meditatie-ervaring

Arthamitra en Viryamani

€ 162,50 / € 137,50

Meer info

Aanmelden 

okt 13 | 15

2017.16

Introductie: leren mediteren

Mediteren: hoe, wat en waarom

Met mindfulness je positieve emoties ruim baan geven. Ontsnap aan een situatie waarin je geleefd wordt door je gewoonten en je omgeving

Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren of die zijn of haar meditatiebeoefening weer eens een boost wil geven. Je leert op deze retraite twee meditatievormen die gericht zijn op het kalmeren van de geest. Ideaal voor iedereen die in het dagelijkse leven veel drukte ervaart.

Voor beginners

Jayavajri en Ujukarin

€ 162,50 / € 137,50

Meer info

Aanmelden

okt 27 | 29

2017.17

Ordeweekend

Kalyana Mitrata

Op uitnodiging

Parina en Sobhanandi

€ 71

Meer info

Aanmelden

nov 2 | 5 

2017.18

Boeddhisme en filosofie

Het Zelf en de Ander.

Wie is de ander in ons leven? Is het onze partner, ons kind, onze collega, vriend? Of het gezicht van een naamloze vluchteling in de krant? En waar blijf ik zelf? Is de ander een verlengstuk van onszelf of laten we hem of haar ook echt anders zijn? Deze en soortgelijke vragen zullen deze filosofie-retraite weekeinde aan de orde komen.

Als leidraad zullen we nemen: de tegengestelde visies van Sartre en Levinas, twee tijdgenoten uit het Parijs van de jaren ’40 en ’50, en dat tegen de achtergrond van het Boeddhisme.

Het zal blijken dat deze verschillende visies elkaar wederzijds verhelderen en kunnen inspireren.

Met korte, heldere inleidingen op het thema, gesprekken, stilte, reflectie en meditatie.

Kalyanagita en Silavadin

€ 194 | € 164

Meer info

Aanmelden

nov 12 | 19

Bodoh

 
dec 1 | 3

Breathworks België

Neem contact op met http://breathworks.be/

 

dec 22 | jan 2

2017.19

Intensieve winterretraite / Intensive Winter Retreat

Brahma Vihara’s ② - Grenzeloze Liefde
Tijdens deze retraite verdiepen we ons in positieve emoties die zich oneindig kunnen ontvouwen: liefde, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.
We kijken hoe we condities kunnen scheppen zodat ze als vanzelf ontstaan.

Love Without Limits
During this retreat we’ll explore love, compassion, sympathetic joy and equanimity. We’ll look at how to set up conditions so that they come more naturally.

Voor mensen met ervaring in meditatie, puja en stilte.

 

Akasasuri, Prajnadevi en Vessantara

€ 698 | € 588

Meer info

Aanmelden