De kortste weg naar geluk

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n° 20 - 25 juni 2018

Inhoud

 

1. Dankbaarheid

dankbaarheid - dank - bedankt - dankjewel - dank betuigen - danken - dankbaar zijn - dank toekennen - dank weten

dankbaarheid2

Het betekent: een gevoel van erkentelijkheid dat zich in gedachten, in woorden uit.

Niet lang na zijn verlichtingservaring was dankbaarheid een van de leidende gedachten van de Boeddha. Allereerst bedankte hij de boom die hem schaduw had verschaft in de verzengende Indiase hitte. Vervolgens ging hij op zoek naar de vijf asceten die jarenlang samen met hem hadden beoefend in het woud en die hij daarvoor nog wilde bedanken. Een Boeddha, zelfs een Boeddha, voelt de onweerstaanbare wens om te bedanken. Later in een gesprek met een drietal volgelingen verduidelijkte de Boeddha hoe dankbaarheid aan de basis ligt van liefdevolle vriendelijkheid, van metta. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Eenmaal dankbaar ligt geluk om de hoek.

Wij voelen ook zo'n onweerstaanbare drang om onze dank te betuigen want Metta Vihara bestaat begin mei 5 jaar en daarmee prijzen we onszelf gelukkig..

Er is geen begin en geen einde aan wie of wat we willen bedanken... het dorp Hengstdijk, onze buren, alle vrijwilligers, onze leraar Sangharakshita, de retraitegangers, van de Kerckhoven (de aannemer), website van Hengstdijk, de architect Peter van Assche, onze hofleverancier Landwinkel de Oude Stoof, de gemeente Hulst, onze 'interieurverzorgsters' Rosita en Marian uit Hengstdijk, Chris, Dhammaketu, Ellen...
pagina's kunnen we vullen met namen van mensen die...

Wie of wat zou jij willen bedanken?

2. Zin in een retraite?

Voor de volgende twee retraites zijn nog enkele plaatsen vrij.
Kijk op onze website.

Introductie: leren mediteren 31 mrt - 2 april             sub35s young buddhists retreat 14 - 17 april

 

Tuinretraite

27 - 30 april

Krokus5

De schoonheid van de tuin. In 2011 was er alleen onkruid, puin, putten... Nu is er een groot grasveld, borders, een vijver, struiken, een heg. De komende paar jaar gaan we onderhouden wat er is. Dus, snoeien, wieden, opruimen... en onderhoudsklussen aan tuinmeubels en de gebouwen.

Voor mensen met en zonder meditatie-ervaring

meer info    aanmelden    kalender

 

 

 

Intensieve meditatie en stilteretraite

5 - 7 mei

Krokus5

Rust, eenvoud en tevredenheid. Voor wie verdieping wil, alsmede rust, stilte en vertraging is deze retraite zeer geschikt. We zullen grotendeels in stilte verkeren. De opzet is om je een ideale setting te bieden voor een intensieve verdieping.

De input is minimaal: poëzie of korte dharmateksten. Neem dus vooral mee: je intentie om aan alles mee te doen, en laat vooral thuis: telefoon, laptop en leesvoer.

Voor mensen met een regelmatige beoefening, uit alle tradities

 

meer info     aanmelden    kalender

 

Intensieve zomerretraite 

8 - 16 juli

Krokus5Veel Vertrouwen, Veel Wijsheid

Boeddhisten in het Westen hebben de neiging om te denken dat het boeddhistisch pad culmineert in inzicht, wat dan ook nog eens vaak conceptueel wordt omschreven.

Tijdens deze retraite zal Ratnaguna ons leiden in een verkenning van het spirituele leven als zijnde 'het ontwaken van de verbeelding' gebaseerd op vertrouwen en loslaten, voorbij concepten en voorbij de rationele geest. Er is meer in het leven dan woorden en materie! De kracht van de verbeelding gaat voorbij onze 'dagelijkse geest' en boort nieuwe bronnen aan van verstilling, verdieping en ontwaken in schoonheid. Ratnaguna neemt ons mee op een innerlijke reis gebruik makend van visualisatie, meditatie, stilte en devotionele teksten.

De retraite is in het Engels (met gedeeltelijke vertaling in het Nederlands)

Voor mensen met meditatie-ervaring 

meer info    aanmelden    kalender

 

Brahma Vihara's 

4 - 8 aug

Krokus5

Metta (liefdevolle warmte), karuna (compassie, mededogen), mudita (medevreugde) en upekkha (gelijkmoedigheid) worden in traditioneel boeddhisme omschreven als de Vier Goddelijke Verblijven.

Goddelijke verblijven om steeds weer naar terug te keren. Omdat ze oneindige perspectieven bieden en ons hart openen. Een retraite op dit thema kun je dus telkens opnieuw doen.

In contact ermee voelen we ons geheel verbonden met al wat leeft en zijn dan in staat de krampachtige grip die we soms op het leven hebben los te laten. Op deze retraite worden de Vier Brahma Vihara's als meditatievormen uitgelegd en beoefend.

 

meer info        aanmelden      kalender

 

Open meditatiedagen

24 - 31 aug

Krokus5Behoefte aan stilte, meditatie, tijd voor jezelf en bezinning? Aan een paar dagen meer meditatie en beoefening in een rustige omgeving? Dan zijn deze dagen iets voor jou!

Deze retraite is bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig mediteren en een praktische beoefening hebben.

Er zijn stilteperioden, stilteplekken, de wijdse ruimte van het Zeeuwse land, een bibliotheek, mogelijkheden voor meditatiegesprekjes, vragen die je mocht hebben over je beoefening en waar we je verder mee kunnen helpen. De minimum verblijfstijd is 2 nachten.

 

meer info               aanmelden            kalender

 

3. Nieuws

Ellen Richters

Op 4 maart hebben we afscheid genomen van Ellen. Vanaf de opening van Metta Vihara heeft ze zich met hart en ziel ingezet en daardoor onnoemelijk veel bijgedragen. Ze gaat nu haar creatieve talenten op een andere manier verkennen, en dat zal ze ongetwijfeld op dezelfde zorgvuldige, ingetogen, hartelijke en sensitieve manier doen zoals ze dat ook deed in Metta Vihara.

Ellen

 

F​ietsen met verlichting voor Metta Vihara - Doe mee!

Dit jaar bestaat ons retraitecentrum Metta Vihara 5 jaar! Hans en Morries, twee trouwe retraitegangers gaan in er in het kader van het jubileum toe bijdragen dat Metta Vihara een nog aantrekkelijkere plek wordt dan het al is.

Ze fietsen van Boeddhistisch Centrum Arnhem naar het Zeeuws-Vlaamse Hengstdijk. Ze leggen deze monstertocht van 235 kilometer (tegen wind!) in één dag af op zaterdag 13 mei.

Je kunt hen sponsoren ten behoeve van Metta Vihara! Het verzamelde bedrag gaat naar een zogeheten podest – de onderbouw van de schrijn dat het boeddhabeeld moet dragen.

Maak een bijdrage over aan Stichting Metta Vihara, Hengstdijkse Kerkstraat 36, Hengstdijk:
Triodosbank Nederland
IBAN: NL35 TRIO 0212 4425 03
BIC: TRIONL2U
Vermeld: Fietsen met Verlichting

4. Tot slot

Een stukje uit Een nieuwe filosofie door Anne Copnell.

De ramen moeten gewassen,
Veel stof op de kasten,
De tapijten zijn smoezelig,
Maar deze ochtend moet ik
wat Bach of Mozart horen,
met gekruiste benen op de mat zitten,
kijken naar de kamerplanten die groeien,
en ping-pong spelen met de kat.

 

 

Geen belangstelling? schrijf u uit.
  Metta Vihara - footer