Metta Vihara blaast twee kaarsjes uit

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n° 7 - 20 maart 2019

Inhoud

" Hij proeft de smaak van afzondering en diepe rust, hij is vrij van verdriet en blaam en geniet van de smaak van hogere waarden."
- de Boeddha -

Dhammapada 205

1 Afzondering, rust en genieten van hogere waarden

Vandaag blazen we 2 kaarsjes uit, want het is precies 2 jaar geleden dat Metta Vihara werd ingewijd, als een plek van stilte, boeddhisme en meditatie; in een wereld die ons langs alle kanten afleidt van datgene wat ons werkelijk gelukkig maakt.

Het is een plek waar we 'de smaak van afzondering en diepe rust' kunnen ervaren, waar we kunnen merken dat er echt meer is in het leven dan 'willen hebben' en consumeren, waar we bij momenten kunnen 'genieten van de smaak van hogere waarden'.

Dat is het wat wij in die twee jaar hebben aangeboden in onze retraites. Ze staan open voor iedereen die de nood eraan aanvoelt. Wie voor het eerst langskwam, kon ervan proeven, en wie er echt werk van wilde maken vond er activiteiten die hem of haar konden helpen om dit in het dagelijkse leven te verdiepen. Ons programma bood en biedt activiteiten aan voor elk van die noden: voor wie wil kennis maken met meditatie en boeddhisme of gewoon wat rust zoekt, voor boeddhistische beoefenaars binnen en buiten onze Triratna beweging in Nederland en Vlaanderen. Bovendien stond het centrum verschillende malen ter beschikking van groepen om er hun eigen aanverwante activiteiten te organiseren.

En zo willen we verder gaan: als een centrum dat zich niet enkel richt op de noden van onze Triratna beweging, maar dat ook wijd open staat voor de noden van vrouwen en mannen die iets beters willen dan het materialisme en de ik-gerichtheid die zo diep geworteld zitten in onze samenleving.

oude situatie hengstdijk klein

Deze stallen stonden waar nu het retraitecentrum staat. Meer foto's.

Ballonnen7klein

De opening op 13 mei 2012 

2 Zin in een retraite?

Brahma Vihara's

ChrisMichielsen 00428 mei - 1 juni - Metta (welwillende vriendelijkheid), karuna (compassie, mededogen), mudita (medevreugde) en upekkha (gelijkmoedigheid) worden in traditioneel boeddhisme de vier goddelijke verblijven (brahma vihara's) genoemd.

Ze staan voor het in contact zijn met alles wat leeft. Als we ons daar mee verbonden voelen zijn we veel beter in staat om de krampachtige grip die we soms op het leven hebben los te laten. Tijdens deze retraite worden de Vier Brahma Vihara's als meditatievormen uitgelegd en beoefend.

 

Chi Kung

ChrisMichielsen 015 - 9 juni - In deze retraite worden periodes van Chi Kung en T'ai Chi afgewisseld met meditatie.

Sthirananda begeleidt de Chi Kung en geeft onderricht in de 5 basisoefeningen en korte T'ai Chi vorm in de stijl van de School of Central Equilibrium en Wee Kee Jin.

De meditaties worden begeleid door Amritapurna en Gunabhadri. Een eenvoudig ritueel kan onderdeel uitmaken van het programma.

De lessen die Sthirananda geeft zijn in het Engels, maar als je dat niet verstaat, dan kunnen we het voor je vertalen.

 

Intro Plus

ChrisMichielsen 00719 - 22 juni -  Mag het een ietsje meer zijn?

Intro plus: een ietsje meer mediteren, Boeddhisme en plezier. Een extra dag om op een ontspannen manier kennis te maken met meditatie en Boeddhisme. In het rustige en uitnodigende Metta Vihara.

Een retraite met als thema :Even niets moeten!!

 

Intensieve zomerretraite

ChrisMichielsen 0064 - 16 juli - Van Integratie naar Spirituele wedergeboorte. Het Triratna systeem van meditatie – integratie, positieve emotie, spirituele dood, spirituele wedergeboorte en ontvankelijkheid (alleen maar zitten), is een complete weg naar het ontwikkelen van rust en inzicht.

In deze retraite zullen we enkele heel effectieve manieren onderzoeken om onze meditatie en Dharmabeoefening verder en dieper te brengen. Nieuwe perspectieven op het kalmeren van de geest en het ontwikkelen van metta zullen een goede basis voor inzicht reflecties op de drie kenmerken van het bestaan geven.

De retraite zal grotendeels in stilte zijn. Er zijn wel een paar interactieve meditatieworkshops en er is genoeg ruimte voor vragen en meditatiegesprekken.

Deels Engels gesproken; vertaling mogelijk.

Voor mensen met meditatie-ervaring.

 

Tuindagen voor jong en oud

ChrisMichielsen 00818 - 26 juli -  Kom met je hele gezin op deze levendige werkretraite! We betrekken kinderen (geen leeftijdsgrens) op een speelse manier bij de boeddhistische beoefening van de ouders. Ook hebben we voor hen een apart kinderprogramma met veel beweging, spel en creativiteit.

Overigens is er voor mensen die geen kinderen hebben in deze retraite ook veel te ervaren! Je kunt instappen op vrijdag 18/7 of woensdag 23/7, met een minimum verblijf van 2 nachten.

 

Korte zomerretraite

ChrisMichielsen 00530 juli - 3 aug Liefdevol gewaarzijn - Door gewaar te zijn (mindfulness) met een open hart kunnen we, zoals de Boeddha dat zo mooi omschreef 'verdriet en gejammer te boven komen'. Door op een liefdevolle manier te kijken naar alles wat er in je opkomt en wat er gebeurt, is het mogelijk om pijn en plezier te ervaren zonder minder van het één en meer van het ander te willen.

Dat klinkt mooi, maar is het ook waar? De enige manier om daar achter te komen is om het zelf te onderzoeken. Dat gaan we doen tijdens deze retraite. Kom en ervaar het zelf!

 

 

Vredesweek

4 - 10 augustus - Op 4 augustus herdenken we de invasie van Duitsland in België. Het is dan precies 100 jaar geleden dat België betrokken werd bij WO I, een 4-jarig conflict waarbij vele miljoenen doden zijn gevallen.

Waarom voeren mensen eigenlijk oorlog? Oorlog komt voort uit de menselijke geest. Daarin schuilt immers de neiging om te grijpen naar wat aangenaam is, en de neiging om ons te verzetten tegen wat onaangenaam is. Daarom is zelfreflectie uiterst belangrijk en is het essentieel deze mechanismen van binnenuit te zien, te erkennen en te doorgronden. Alleen door 'zelf'-bewustzijn hierrond te cultiveren, kunnen oorlogen en conflicten voorkomen worden.

De retraite bestaat uit drie delen.

Van maandag tot donderdag blijven we in Metta Vihara, met meditatie, workshops over conflict en negatieve - en positieve - geestestoestanden, en tijd voor eigen reflectie en uitwisseling.

Op vrijdag gaan we dan naar Ieper, met een wandeling langs de sporen van het geweld en meditatie op oorlogskerkhoven.

Het weekend van vrijdagavond tot zondag wordt dan meer meditatief, rond het thema 'Vrede in de geest'.

Bekijk en beluister een interview met Dhammaketu over deze vredesweek.

Inschrijven is mogelijk voor de gehele periode, voor enkel de eerste vijf dagen of voor het weekend.

 

Rustpuntdagen

ChrisMichielsen 00220 - 24 augustus - Thema: verboden te moeten! 

Midden in het open Zeeuwse landschap zijn. Zonder telefoon, TV, kranten, e-mail...

Mediteren, wandelen, fietsen, uitrusten, tekenen, zitten kijken naar het gras dat groeit.. 

 

 

  

Tekeningen: Chris Michielsen

3 Nieuws

Bewoners van het woonhuis

Parina heeft sinds oktober haar intrek genomen in het huis náást het retraitecentrum. Zij werkt als trainer en projectleider in Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Ook verzorgt zij samen met Breathworks, trainingen voor bedrijven, gemeenten en zorginstellingen in Metta Vihara. Daarbovenop heeft ze de dagelijkse leiding over Metta Vihara, samen met een team van ongeveer 25 vrijwilligers.

vm en pa nieuwsbrief mei

Sinds 1 mei woont ook Vajramayi in het huis. Zij is tewerkgesteld als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige in Amsterdam. Voor Metta Vihara doet zij de aanleg en onderhoud van de tuin, organiseert drie maal per jaar een tuinretraite en maakt deel uit van het beheerteam va nmetta Vihara.

Verfwerk

Dankzij de hulp van bezige bijtjes – ja, de lente is in het land! – is het verfwerk op de verdieping nu helemaal klaar! En het resultaat mag er wezen! 

Verhuurpagina

De tekst over de verhuur van Metta Vihara werd in een nieuw kleedje gestoken! Een verfrissende vernieuwing dus ...

Neem alvast 'ns een kijkje op onze website.  

4 Tot slot

Terugblik jongerenretraite

De voorbije Young Buddhists retraite was een onderdompeling in wijsheid, liefdevolle vriendelijkheid, verbondenheid, mooie natuur, ... een verademing in onze drukke, complexe maatschappij.

Het programma was heel goed uitgebalanceerd, met een afwisseling van basismeditaties, achtergrond over de visie van de Boeddha, paaseieren zoeken, discussies in kleine groepen, vrije momenten, nachtelijke wandelingen in de prachtige omgeving.

De uitdaging is nu om de positieve energie en de vriendelijkheid die we daar ervaren hebben, verder te zetten in ons dagelijks leven en te delen met de mensen uit onze omgeving!  

Foto jongerenretraite kl

  Metta Vihara - footer