Wijze verzen - Verse wijzen - Verzenwijsheid: nieuwsbrief van Metta Vihara

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n°5 - 20 maart 2019

Inhoud

 

"Haat wordt niet door haat overwonnen, door liefde wordt haat overwonnen. Dit is een eeuwige wet."
- de Boeddha

uit: Dhammapada (vers 5) 

1  Wijze verzen • Verse wijzen • Verzenwijsheid

Ballades, rondelen, sonnetten: er zit ritme in Metta Vihara.

Op school hebben we allen met traditionele versvormen kennisgemaakt en zelf maken we graag Sinterklaasversjes. Van rijm, metrum en ritme gaat immers een betovering uit die verrast, ontroert of vermaakt. Want ritme zit nu eenmaal in ons lijf: ons hart, onze longen, onze stappen.

Daarom zijn ritmische zinnen ook gemakkelijker te onthouden. Denk maar aan de aftelrijmpjes van onze kindertijd. Tweeduizend vijfhonderd jaar geleden wisten leraren en dichters dit ook al. Kennis en wijsheid werd toen nog niet opgeschreven maar mondeling doorgegeven. Daarom was ze vaak in versvorm gesteld. De Dhammapada is zo'n verzameling boeddhistische wijsheden in prachtige verzen gesteld. Daaruit komt bovenstaand citaat.
En by the way, ook Metta Vihara zit vol ritme: meditatie, Boeddhisme, stilte... 

2 Zin in een retraite?

Wintertijdmeditatie

10-26 jan - Wintertijd, bezinningstijd... De winter is een uitstekende tijd om even stil te staan bij jezelf. De retraite is opgebouwd rond veel stilte en dagelijks enkele gezamenlijke activiteiten. Verder kun je zelf helemaal bepalen hoe je je dag invult, wanneer en hoe lang je mediteert, studeert of wat je verder ook wil doen. Kom zo lang als je wil, met een minimum van 2 nachten. Je kan elke dag aankomen vanaf 17u.

Begeleid door Sobhanandi en Tarini. Zij zijn beiden al jaren actief in de Triratna-beweging, mediteren zelf veel en graag, en hebben ook heel veel talent om anderen in de meditatie te begeleiden. Dat doen ze met humor, en in een lichte, ontspannen stijl. Ze hebben ook een grote levenservaring en je kan bij hen met vele vragen terecht.

Prijs: € 32 per nacht (met een minimum van 2 nachten)

 

De Samgrahavastus, hulpjes in de Sangha

00231 jan-2 feb - Sangha staat in deze retraite centraal. We laten ons inspireren door de vier samgrahavastus, de vier middelen om sangha te bouwen en te versterken: vrijgevigheid, harmonieuze spraak, helpen en een voorbeeld zijn. Voor en door de sangha: met meditatie, presentaties, rituelen en zingen.
Het is een vereiste dat je bekend bent met de meditaties 'metta bhavana' en 'gewaarzijn van de ademhaling'.

Begeleid door Arthamitra, Dayapadma en Jayavajri.

Arthamitra is van opleiding klassiek zanger en werkt nu voor Windhorse, een boeddhistisch bedrijf. Daarnaast is hij voorzitter van het Boeddhistisch Centrum Amsterdam Triratna. Hij heeft veel ervaring in het leiden van retraites en zijn handelsmerk is dat hij daarbij vaak gebruik maakt van gezangen.

Dayapadma is eveneens actief in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam Triratna. Ze houdt zich ook intensief bezig met Metta Vihara, waar ze instaat voor het onderhoud en de verbouwing en verfraaiing van de gebouwen. Ze is boeddhist in hart en nieren en een ervaren retraiteleidster.

Jayavajri is sinds 1997 betrokken bij de Triratna boeddhistische beweging. Ze is actief in het Boeddhistisch Centrum Amsterdam, waar ze zowel helpt met praktische zaken als met het ondersteunen van cursussen. In het dagelijks leven werkt Jayavajri als milieu-inspecteur.

Prijs: € 109/129 

 

Introductieretraite

00314-16 feb - Als je geïnteresseerd bent in meditatie en/of boeddhisme, dan is deze introductieretraite een goede manier om daar kennis mee te maken.
Tijdens dit weekend leer je 2 basismeditaties: het gewaarzijn van de ademhaling en de metta bhavana, een meditatievorm waarin je leert hoe je naar jezelf en naar anderen kunt kijken met een vriendelijke, open blik.

Daarnaast worden er ook korte inleidingen gegeven over het boeddhisme. Het thema van dit weekend is ethiek: de manier waarop jij je gedraagt heeft effect, niet alleen op jezelf maar ook op anderen. En natuurlijk willen we dat allemaal zo goed mogelijk doen, maar hoe doe je dat? De Boeddha heeft een aantal ethische trainingsregels uiteengezet die we ook nu nog heel goed kunnen gebruiken als leidraad.

Begeleid door Parina en Ujukarin.

Parina leidt Metta Vihara. Haar fascinatie is het volle dagelijkse leven te verbinden met de beoefening van ethiek en meditatie.

Ujukarin Is een duizendpoot. Soms kom je hem tegen als nerd (z'n dagelijks werk), soms als familiemens, soms als wereldreiziger maar bovenal als Ordelid. Hij geeft les in Amsterdam en Hengstdijk, evenals in de Triratna boeddhistische beweging in India en Sri Lanka. Zijn naam heeft iets van doen met oerhollandse kwaliteiten als recht door zee handelen en rechtschapenheid.

Prijs: € 109/129

3 Nieuws

Jan Deckers niet langer bestuurslid

004

Jan heeft jarenlang een meerwaarde betekend voor ons bestuursteam en wij zijn hem dan ook ontzettend dankbaar voor zijn gedreven engagement. Maar... de tijd is gekomen om de fakkel over te dragen. Zodoende zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid om ons team te versterken!

 

Jan ondertekent een document als laatste bestuursdaad.

Bedrijvendag in Metta Vihara

005Ondernemers in de gemeente Hulst krijgen jaarlijks de kans elkaar te bezoeken en te ontmoeten. Wij hebben ons aangemeld als "te bezoeken" bedrijf en de gemeente vond dat een uitstekend idee.
Dus er kwamen 45 ondernemers op bezoek, een deel van het College B&W en de gemeenteraad.

We hebben 3 workshops aangeboden: Werken met Aandacht, Duurzaamheid en Ethisch ondernemen. Het was een groot succes en niet in de laatste plaats omdat we het met elkaar en met veel plezier hebben gedaan.

Foto: Kees Proost

Metta Vihara in the Picture

Ter gelegenheid van de internationale 'Alledaagse Retraite' werd er een filmpje gemaakt over Metta Vihara. Kijk mee!

2014

2014! Een nieuw jaar ... een nieuw retraiteprogramma
Neem dus alvast een kijkje! 

4 Tot slot

Getuigenis over retraite "Boeddhisme en filosofie":

Aan de hand van lezingen, reflecties, meditaties, overleg in groepen en stiltemomenten zijn de twee initiatiefnemers Dhammaketu en Meynard erin geslaagd ons een boeiend en beklijvend weekend te laten beleven.

Boeddha, Epictetus en Marcus Aurelius samen verenigd op het centrale schrijn in de meditatieruimte met Socrates liefdevol in hun midden.We zaten erbij, keken er naar en lieten ons meedrijven.

De onderliggende stroom van het ganse weekend was er één van metta, van zich openstellen voor de wijzen uit het verleden, maar ook voor elkaar en voor onszelf. Ontzag en dankbaarheid, verwarring en niet-weten, aftasten en uitreiken: een scala aan indrukken en emoties kwamen over me.

Het was een voorrecht erbij te mogen zijn, mezelf een weekend te mogen laven aan tijdloze wijsheid en introspectie.

Maar de grote kracht zit hem ook in het samen beleven, het samen op zoek gaan, het samen verstillen, het samen 'zijn'.
Aan allen die dit samenzijn zo waardevol en intens maakten, mijn oprechte dank!

Met deze mooie en wijze woorden willen wij deze laatste nieuwsbrief van het jaar afsluiten. We wensen jullie een liefdevol eindejaar en zien jullie graag volgend jaar terug!

006

 

  Metta Vihara - footer