Een goed gepoetste geest, nieuwsbrief van Metta Vihara

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n°4 - 20 maart 2019

Inhoud

 

Deze nieuwsbrief hebben we op 26 oktober al eens verstuurd. Maar door technische problemen hebben de meeste mensen hem niet ontvangen. We versturen hem daarom vandaag opnieuw. Met onze oprechte excuses aan wie hem nu de tweede keer ontvangt. Ook voor de laattijdigheid.

"Stel monniken, er is een gewaad dat helemaal schoon, goed gewassen is. In welke kleurstof een verver het ook zou houden, zij het blauw, geel, rood of karmozijn, het zou er goed van kleur, zuiver van kleur uit komen te zien. En waarom? Doordat het gewaad helemaal schoon was. Net zo valt er een goede bestemming te verwachten, wanneer de geest onbezoedeld is."
- de Boeddha

Vatthupama-Sutta, uit: Majjhima Nikaya (MN 7)

1 "Een goed gepoetste geest"

De Boeddha leefde in open lucht, hij had geen huis om schoon te poetsen. In dit citaat vergeleek hij onze geest wel met een vervuilde lap stof, die je niet behoorlijk kan verven. Als hij evenwel schoongewassen is - of als we het stof en de spinnenwebben eruit krijgen - kunnen we heel bevrijdende gevolgen verwachten. Misschien wel niet meteen Ontwaken, maar opener, rustiger en gelukkiger zijn.

Het onderwerp van deze nieuwsbrief "Een goed gepoetste geest" verwijst naar een artikel uit de Volkskrant.

"Als het lichaam ziek wordt, hollen we meteen naar de dokter; als het honger heeft, komen we direct met voedsel; als het moe wordt, laten we het rusten. Maar onze geest? Alleen iemand die mediteert, zorgt goed voor de geest. (...) In feite is dat nog belangrijker, omdat de geest de meester is en het lichaam de dienaar. (...) Het eerste dat we met onze geest moeten doen, is wassen, schoonmaken; niet een of twee keer per dag, zoals we met ons lichaam doen, maar voortdurend, op ieder moment dat wij wakker zijn."
Uit: Geen zelf, geen ander (Ayya Khema)

Dus je bent van harte welkom bij Metta Vihara... om je geest te komen poetsen!

2 Zin in een retraite?

Studieweekend: Boeddhisme en filosofierretraite

zitten 322-24 nov - In de klassieke oudheid was filosofie geen droge theorie, maar een levende praktijk. We laten ons inspireren door twee belangrijke stoïcijnse filosofen, Epictetus en Marcus Aurelius, een slaaf en een keizer. Daarbij zal opvallen dat de Stoa veel overeenkomsten met het Boeddhisme heeft, en ook belangrijke verschillen. We gaan reflecteren op uitspraken van beiden, dit in parallel met verzen uit het Dhammapada die in dezelfde zin spreken. Het wordt een heel boeiend weekend!
Voor mensen met meditatie-ervaring.

Begeleid door Dhammaketu en Meynard Vasen.
Dhammaketu is de auteur van het boek "Boeddha NU".
Meynard Vasen behaalde dit jaar zijn master in filosofie en woont sinds kort in een studie- en retraitecentrum in Engeland.

Prijs: € 102/122

Intensieve winterretraite: Zacht maar zeker

zitten 420-29 dec - De intensiteit zit hem zeker niet in een harde en strenge beoefening, maar in de diepte van ons gewaarzijn en metta in deze retraite. We gaan met zachtheid en vriendelijkheid voor onszelf beoefenen en daardoor ontdekken dat dit een stevige vorm van beoefening is! Zacht maar zeker het eindejaar in schoonheid eindigen dus!

Je krijgt input door lezingen, workshops, veel meditatie en één of meerdere soetra's.
Voor mensen met meditatie-ervaring.

Begeleid door Ksantivadin en Upekshadaka.
Ksantivadin en Upekshadaka hebben allebei veel meditatie-ervaring en hebben er veel plezier in die te delen en over te brengen. In hun retraites is er veel aandacht voor meditatie en voor ritueel/devotie, de emotionele component van het spirituele leven.

Prijs: € 459/549

Winterretraite: Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?

zitten 630 dec - 4 jan - Ooit was er een tijd waarin klokken nog niet bestonden ... geen besef van tijd ... geen tijdsdruk ... geen stress!
De retraite begint de dag voor de jaarwisseling en daar gaan we dan ook zeker aandacht aan besteden. Niet met vuurwerk, wel met oliebollen, maar vooral ook door stil te staan bij het fenomeen "tijd". Want hoe zit het eigenlijk met tijd? In hoeverre laten we ons leven en onze dag erdoor bepalen? Zou dat ook anders kunnen? In de tijd van de Boeddha, 2500 jaar geleden, bestond er nog geen tijd, men leefde op de natuurverschijnselen. Hoe kunnen we de visie van de Boeddha toepassen in onze tijdsbeleving?
Voor mensen met en zonder meditatie-ervaring.

Begeleid door Parina en Viryamani.
Parina leidt Metta Vihara. Haar fascinatie is het volle dagelijkse leven te verbinden met de beoefening van ethiek en meditatie.
Voor Viryamani betekent het boeddhisme een onuitputtelijke bron van inzicht en inspiratie.

Prijs: € 255/305

Benieuwd welke retraites wij in 2014 aanbieden? De kalender staat online. Meer details volgen gauw.

3 Nieuws

 Urban Retreat (9-17 november)

Niet iedereen heeft de kans om af en toe eens een pauze in te lassen in het dagelijkse leven en enkele dagen door te brengen in een retraitecentrum. Daarom is deze internationale "stadsretraite" een uitgelezen kans om volop te beoefenen ... bij je thuis ... op het werk ... Leuk toch dat we het gewoon met z'n allen samen doen, samen met leden van de Triratna-beweging van over de hele wereld! De Metta Soetra zal in alle talen worden gelezen die binnen onze beweging gesproken wordt. 

Het thema dit jaar is "Blazing like the sun", oftewel gloeien als de zon. We laten ons hart vollopen met metta en stralen die liefdevolle warme energie ook weer af over onze medemens.
Je wordt begeleid door on-line lezingen, geleide meditaties, onderwerpen tot reflectie, ...
Meer info vind je bij:
www.thebuddhistcentre.com/urbanretreat
In het kader van Urban Retreat werd er op de visiedag gefilmd in Metta Vihara!

Rustpuntdagen

In augustus organiseerden we in Metta Vihara de Rustpuntdagen. Dagen om het leven even stop te zetten, dagen waar niets moet, maar alles mag wat helpt om uit te rusten en stil te staan. We hebben van deze gelegenheid gebruikt gemaakt om in de natuur te vertoeven, te wandelen, fietsen, mediteren, koken, genieten van de stilte ...

thee 4  

En ... wanneer de toevoer van externe prikkels wordt stopgezet, dan komt de creatieve geest de kop op steken! Die creativiteit hebben we losgelaten in de vorm van poëzie. De verbazingwekkendste gedichten kwamen hier tot stand!

Visiedag

In augustus vond de visie-en inspiratiedag plaats voor iedereen die actief bijdraagt aan de werking van Metta Vihara. Het was een gelegenheid tot terugblikken en vooruitkijken. De verschillende teams die instaan voor Metta Vihara kwamen naar voren met enkele originele dromen:

visiedag 31aug2013 3b klein

"een Metta Vihara mantra!"


"het beheerteam driemaal zo groot als nu"

"een grote sponsor "

"Metta Vihara is bekend in heel Vlaanderen en Nederland!"

"Metta Vihara is helder in haar visie, open, beweegt mee en breidt zich langzaam uit naar boven, naar beneden en rondom"

"Metta vihara is ook: atelier, hospice, bakkerij, sociale werkplaats, heeft een moestuin, en biedt plek voor mensen die alleen willen zijn"

4 Tot slot

Iemand zei:

"Op zo'n visiedag valt het me altijd op hoe open de sfeer is en hoe leuk het wel zou zijn mochten we deze open manier van samenwerken ook kunnen terugvinden in onze dagelijkse job of activiteiten."

buddha 

  Metta Vihara - footer