Een zomer vol aandacht

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n°23 - 20 juni 2019

Inhoud

Mijn meditatie­praktijk is een manier om in de wereld te staan, niet om aan de wereld te ontsnappen.

Edel Maex, psychiater, zenleraar en mindulnesspionier

Deze mail wordt naar je toegestuurd vanwege jouw belangstelling voor activiteiten en actualiteiten van de stichting Metta Vihara.Indien je niet langer prijs stelt op ontvangst van deze nieuwsbrief, laat ons dat ons weten door een berichtje te sturen naar info@mettavihara.nl

1. Metta Vihara wordt veganistisch - boeddhisten en de wereld

Vegan stamp 1024xTijdens een weekend voor de vrijwilligers van Metta Vihara stelde iemand spontaan voor om voortaan alle maaltijden in Metta Vihara veganistisch te maken. Er ontstond een interessante discussie over veganistisch eten.

Op de meeste retraites wordt al veganistisch gekookt, nu gaan we nog een stapje verder. (Lees het volledig artikel over veganisme hieronder.)

Veel mensen denken dat boeddhisten navelstaarders zijn en zich niet bekommeren om de wereld. Psychiater en zenboeddhist Edel Maex betoogt net het omgekeerde: boeddhisme is ook politiek: verontwaardigd zijn over onrecht en er iets aan proberen te doen. (Lees hieronder meer.

2. Zin in een retraite?

Schoonheid en Verstilling
22 - 24 juni

lente01

- De hemel kan niet zwijgen -

Overal en altijd is er tederheid te vinden in de wereld. In een bloem, een kind, in de wolken, in ogen, in een aanraking, in een afscheid. In schoonheid en verstilling, met de geheime taal van poëzie en muziek, raken we ons natuurlijk talent tot teder-zijn aan en wordt verteld van de hemel die niet kan zwijgen.

 

meer info             aanmelden              kalender 

 

Zomerretraite
11 -15 juli

lente02

- Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang (Bertold Brecht) -

Hollen en stilstaan, kan het allebei? Volgens de Boeddha kun je heel effectief zijn en veel doen zolang we maar in contact zijn met onze eigen innerlijke stilte. Dit gaan we verkennen door lekker samen te mediteren, te reflecteren en hoe kan het ook anders, er in stilte naar te kijken.
Er is (uitvoerige) meditatie begeleiding en ruimte voor persoonlijke gesprekken (voor wie dat wil).

Verwen jezelf en kom genieten van onze tuin, de weidsheid van het Zeeuwse landschap en wandelen door natuurgebied de Putting.

meer info             aanmelden                kalender                                                 

 

Open Meditatiedagen
18 -22 juli

lente02

- Verder in mediteren -

Deze dagen zijn voor mensen die regelmatig mediteren, enige ervaring hebben met stilte en graag een paar dagen langer zouden willen mediteren met anderen.

 

 

meer info             aanmelden                kalender                 

 

Intensieve Meditatieretraite
3 - 12 augustus

 

lente02

- Eenvoudig zijn – simply being -

Er is een levendigheid en waakzaamheid die we in ieder moment kunnen herkennen. Het is een open zijn naar ons volledige wezen – met lichaam, zintuigen en gewaar zijn. Het verwijst naar wat we werkelijk zijn, los van onze conceptuele bedenksels. Door die te herkennen en ons te openen voor een uitgestrekte en tegelijk belichaamde aanwezigheid, hier en nu, kunnen we een tijdloos gewaar zijn en tijdloze leegte ontdekken die onafscheidelijk is van een liefhebbende, meedogende energie.

We gaan dit allemaal onderzoeken door zitmeditatie, experimenteren met ‘kijken’ en door het ontdekken van onze directe ervaring van gewaar zijn, eenvoud, intimiteit en levendigheid. Deze kwaliteiten zijn poorten naar de vijf ondeelbare wijsheden (jnanas) die de essentie van de mandala van de vijf Boeddha's zijn. Deze mandala toont ons een praktische ‘kaart’ van onze directe ervaring, en verwijst naar wat hier altijd al geweest is en niet is opgemerkt.

meer info             aanmelden                 kalender                                                 

 

Tuin- en klusretraite
15 - 19 augustus

lente02

- Met een geest vol (com)passie samen werken in de tuin en klussen aan gebouwen, meubilair en spullen -

Met het ontwikkelen van een positieve geestestoestand komt er energie vrij die gericht is op het goede.

Gedurende de retraite onderzoeken we met elkaar wat het effect is op jezelf en de ander als je met passie en compassie de dingen doet in je dagelijks bestaan.

We mediteren samen, wieden, schilderen, timmeren... en verdiepen het thema door middel van lezingen en rituelen. We beoefenen gerichte aandacht en vriendelijk gewaarzijn bij het werken en daarbuiten.

meer info             aanmelden              kalender                                    

3. Nieuws

Veganistisch koken

Waarom veganistisch? We zijn een boeddhistisch retraitecentrum en laten ons inspireren door het leven van de Boeddha. Een belangrijke levenshouding was het niet doden of laten doden van levende wezens.

vegan2De Boeddha hield ons voor dat een ethisch leven de basis is voor een spiritueel leven: onethisch leven maakt ons niet gelukkig en helpt ons niet onze spirituele gevoeligheid te vergroten.

Als ik uit mijn raam aan de voorkant kijk zie ik een grote koeienstal. Deze koeien mogen elke dag naar buiten. Toen ze na de winter voor het eerst weer naar buiten mochten wisten ze van gekkigheid niet wat te doen. Ze renden achter elkaar aan, heen en weer en zagen er zeer gelukkig uit. Nu zijn ze wat meer gewend om buiten te zijn, maar zien er nog steeds gelukkig uit als ze naar buiten mogen. Iedere keer als ik ze de wei in zie gaan word ik blij van binnen. 

Als ik uit mijn zijraam kijk zie ik een grote stal waarin de koeien vast zitten en nooit naar buiten mogen. Iedere keer dat ik langs deze stal fiets voel ik me triest van binnen en heb de neiging om de staldeuren open te zetten.

Er is nog veel meer aan de hand in de melkindustrie. Zo moeten de koeien elk jaar een kalf krijgen om melk te kunnen blijven geven. Het laat zich raden wat er met al die kalfjes, vooral de mannelijke, gedaan wordt. En zo zijn er meer voorbeelden. Wat voor invloed heeft het op de mensen die in de melkindustrie werken om zo met de dieren om te moeten gaan? Wat voor invloed heeft het op ons om hier aan mee te werken?

Waarom niet? Melk- en eierproducten zijn lekker. Maar wat bepaalt onze smaak?

vegan3We proberen onze gewoontes te leren kennen en te veranderen om er geen slaaf meer van te zijn, er niet meer zo aan vast te zitten. Dat levert een ander soort geluk op dan het korte geluk wat we ervaren door het eten van b.v. een lekker stuk kaas . Hoe ver we hier in willen gaan is een persoonlijke keuze en elke positieve keuze is een stap voorwaarts. We kunnen tijdens retraites een andere ervaring opdoen in het omgaan met ons eten.

Melkprodukten hebben we nodig.

Cow and calf

Er zijn heel goede alternatieven om gezond te leven. Volgens onderzoeken hiernaar is het niet nodig om dierlijke producten te eten in een welvarend land waar heel veel alternatieven voorhanden zijn. 

Het wordt ook steeds meer geaccepteerd dat je veganistisch kunt eten en bij jonge mensen is het steeds meer gangbaar. Ik heb daarom het volste vertrouwen in ons besluit om voortaan op alle retraites veganistisch te eten.

 

Edel Maex: naar buiten treden

Edel Maex, mindfulness-pionier: voor mij is zen niet de weg naar binnen, maar naar buiten. Over politiek en zenboeddhisme. (Naar een interview in De Morgen.)

Maex01

'De Boeddha wilde zich ook niet terugtrekken uit de wereld. Integendeel, hij had vaak contact met de politici van zijn tijd, die hem kwamen consulteren en om raad vragen.'

'Mijn meditatie­praktijk is een manier om in de wereld te staan, niet om aan de wereld te ontsnappen. Als je aan de werkelijkheid wilt ontsnappen, moet je vooral niet stil gaan zitten. Nee, dan moet je zo hard mogelijk werken en bezig blijven. Dan ontgaat je heel veel. Het is pas als je even stilstaat dat je de wereld ziet.'

'Als je bereid bent om naar de wereld te kijken, dan kun je niet anders dan soms diep verontwaardigd te zijn. Vandaag heb ik dat met de manier waarop we omgaan met migranten en migratie. Natuurlijk is dat een moeilijk probleem. Natuurlijk wordt er soms te simplistisch gedaan over racisme. Racisme is niet oké, maar samenleven met mensen die andere gewoontes hebben, is nu eenmaal lastig. Dat merk je zelfs al in het eerste het beste huishouden. Dus in de maatschappij is dat zeker zo.' 

Hoe moeten we dan met migratie omgaan?

'Ik heb niet de grote oplossing, maar één ding staat als een paal boven water: we moeten de menselijkheid bewaren. En de bereidheid hebben om te zien hoe iedere vluchteling en migrant en asielzoeker een individu is dat kan afzien en lijden. Daardoor kunnen we ons laten raken.' (Lees het artikel in De Morgen

Stapretraite van Gent naar Brussel

Van zaterdag 18 augustus tot en met 25 augustus 2018 organiseert Triratna Gent een stap-retraite. We gaan samen mediteren en verstillen tijdens een 8-daagse wandeltocht van Gent naar Brussel. Dag en nacht zullen we in de natuur verblijven, met onszelf, elkaar en het verhevene.

stappen01kl Aangepast

 (Je kan de hele tocht of een beperkt aantal trajecten meedoen.)

Deze retraite zal volledig op basis van Dana doorgaan, tesamen met je inschrijving kan je een donatie doen op BE54 8915 8421 0697 met vermelding van “stapretraite 2018 + naam”.

Al wat je geeft, gaat naar de magere bankrekening van de Gentse sangha.

 

meer info           aanmelden

 

Indrukken over de afgelopen retraite voor mitra's en ordeleden

Christophe schreef het volgende over de afgelopen retraite:

Met een open vizier kwam ik naar deze retraite, zonder veel verwachtingen. Wel heel blij dat er nog eens tijd was voor stilte en bezinning. Ik had wel een boek mee over perfectionisme. De laatste tijd werd het me duidelijk hoe erg dit patroon mij stuurt en me over mijn grenzen drijft.

2018 05 nieuwsbrief23 1

Maar deze retraite heeft een heel ander beeld gegeven, een ander perspectief. Het thema was Bodhisattva ideaal & Bodhichitta. Door de combinatie van verschillende culturen, ordeleden, mitra's, de mitra's uit Hongarije en de beoefening die we daar samen hadden (meditatie, Dharma-talks, praatgroepjes over bijvoorbeeld onze condities die ontstaan door onze cultuur, momenten van stilte, ruimte voor jezelf kunnen nemen, momenten van gezellig praten, mantra's zingen, samen het huishouden runnen, ...) werd het een heel bijzondere retraite. De sfeer was heel aangenaam, het was een combinatie van diepgang, ontspanning, rust, een brede kijk door de diverse culturen en leefomstandigheden en veel humor. De afwezigen hadden absoluut ongelijk, hahahaha.

Door het beoefenen van gewaarzijn enkele jaren geleden is mijn perceptie van de wereld sterk veranderd. Deze retraite heeft me laten proeven van iets nieuws, iets overstijgends. Vanaf heden is het voor mij duidelijk dat er een enorm verschil zit tussen seculiere mindfulness en de Dharma.

Vaste bewoners in Metta Vihara...

Op 5 mei hebben Akasasuri en Dayapadma de stap gezet om voor minimaal 3 jaar in Metta Vihara te gaan wonen. Vorig jaar tijdens het overdragen van het voorzitterschap van Parina, heeft het toenmalige bestuur hen gevraagd dit te overwegen. Een grote verandering van het drukke Amsterdam naar het stille Zeeuws-Vlaanderen.

Ze werden uitgeleide gedaan door de Amsterdamse sangha en verwelkomd door de Belgische mitrasangha, die hun mitradag speciaal om die reden naar Metta Vihara verplaatst hadden.

4. Tot slot

Hongarije

 

Triratna ondersteunt in Hongarije het Jai Bhim-netwerk. Dat helpt de zigeuners hun studies af te werken en zo betere kansen te krijgen. Ze zijn geïnspireerd door de revolutie van Dr Ambedkar met de vroegere kastenlozen in India die op een gelijkaardige manier uitgebuit en gediscrimineerd worden.

Geen belangstelling? schrijf u uit.
  Metta Vihara - footer