2018: fietsen zonder zijwieltjes?

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n°22 - 20 maart 2019

Inhoud

 

Torenhoge berg, gehuld in maagdelijk woud
Je top, groots in zijn tulband van sneeuw, reikt tot de hemel
Je flank is bekleed met sluiers van zilveren nevel
Hoe gelukkig zijn de zorgeloze yogi's die het gedoe van dit leven achterlaten!

Verzen van Khyentse Rimpoche (een van de leraren van Sangharakshita) 

1. 2018: het jaar dat het interimbestuur leert fietsen zonder zijwieltjes

We moeten met elkaar niet het wiel opnieuw uitvinden, want Parina heeft alles grondig overgedragen en gedocumenteerd. Maar zoals Akasasuri zei: "We moeten als nieuw Interim-bestuur nog leren fietsen zonder de stevige zijwieltjes in de vorm van Parina." (Hieronder meer, bij Nieuws)

2. Zin in een retraite?

Dit is ongetwijfeld de eeuw van de stress en voor veel mensen is dat een reden om te leren mediteren.

Misschien behoor jij tot die groep mensen die zich te midden van deze turbulente wereld begint af te vragen waar het allemaal toe leidt, wat de zin van het leven is? Ook die vinden hun weg naar meditatie en zo ook de groep mensen voor wie alles van een leien dakje gaat: is dit nu alles?

Hoe dan ook, veel mensen vinden er baat bij. Misschien jij ook wel. Je bent van harte welkom.

Wintertijddagen

3 - 8 jan

Deze dagen zijn voor mensen die regelmatig mediteren, enige ervaring hebben met stilte en graag een paar dagen langer zouden willen mediteren met anderen.

Twijfel je of de wintertijddagen geschikt zijn voor je? Neem dan contact met ons op.

 

Meer info         aanmelden         kalender

 

 

Introductieweekend

9 - 11 mrt

Met mindfulness je positieve emoties ruim baan geven. Ontsnap aan een situatie waarin je geleefd wordt door je gewoonten en je omgeving. Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren. Je leert op deze retraite twee meditatievormen gericht op gewaarzijn en op vriendelijkheid. Ideaal voor iedereen die in het dagelijkse leven veel drukte ervaart.

Voor beginners

 

Meer info         aanmelden        kalender

  

Young Buddhists Retreat

30 mrt - 2 april

- Vital Engagement: Energy for Transformation -

To give, one needs a certain amount of energy. To practice the precepts, one needs energy. To meditate, one needs energy. Even to practise patience and forbearance, one needs energy. To develop wisdom, one needs a deeper concentration of energy than is needed for anything else.
Sangharakshita

The Bodhisattva Ideal
Through meditation, talks, discussion, ritual and friendship we’ll bring to life the Buddha’s teaching on energy and how it can radically transform our lives and the lives of those around us.

For men and women up to 35 years old

Meer info         aanmelden          kalender

 

Tuinretraite

12 - 15 april

- Met een geest vol (com)passie samen werken in de tuin -

Met het ontwikkelen van een positieve geestestoestand komt er energie vrij die gericht is op het goede.

Gedurende de tuinretraite onderzoeken we met elkaar wat het effect is op jezelf en de ander als je met passie en compassie de dingen doet in je dagelijks bestaan.

We mediteren samen, tuinieren en verdiepen het thema door middel van lezingen en rituelen.
We beoefenen gerichte aandacht en vriendelijk gewaarzijn bij het werken in de tuin en daarbuiten.

Open voor iedereen

Meer info          aanmelden          kalender

 

3. Nieuws

Vrijwilligersweekend, lente 2018

Tientallen mensen zijn met hart en ziel en met raad en daad verbonden met Metta Vihara. Ze zetten zich in voor Metta Vihara, op velerlei manier: in de tuin, met onderhoudsklussen, koken tijdens retraites, administratie, correspondentie, website, etc.

Al deze vrijwilligers kunnen elkaar ontmoeten van vrijdagmiddag 20 april tot en met zondag 22 april. Van harte welkom aan alle noeste werkers!

Saddhanandi op bezoek 19 -24 april

saddhanandi

Saddhanandi (Engeland)  is een toegewijd lid van de internationale Triratna Boeddhistische Orde. Ze is President van Metta Vihara, zoiets als meter of beschermster. Ze heeft veel ervaring in het opbouwen en runnen van meditatie- en retraitecentra binnen Triratna.

Saddhanandi is van 19 - 24 april 2018 in Nederland. Zij neemt deel aan het vrijwilligersweekend. Vrijwilligers kunnen haar dan leren kennen en het met haar hebben over het reilen en zeilen van Metta Vihara.

 

 

Nieuw interim-bestuur

Parinafeb16Parina van den Berg is de krachtigste motor van Metta Vihara. Ze werd kort na de opening in 2012 voorzitter. En daarvoor, in de periode van aankoop, planning en bouw was ze projectleider. 

Op 1 november 2017 heeft ze haar verantwoordelijkheid overgedragen aan een nieuw Interim-bestuur. We hebben Parina met heel ons hart bedankt voor haar onbetaalbare bijdrage.

Er begint nu een nieuwe fase. Maar Parina is niet 'uit zicht', wij zullen haar ook in 2018 nog vaak blijven zien in Metta Vihara. Misschien op één van de retraites die ze mee leidt.
Ook Dhammaketu rondt zijn bijdrage als bestuurslid af, na een jarenlange, trouwe en wijze bijdrage. Ksantivadin en Bob Pluyter zijn als bestuursleden wel aangebleven en Sobhanandi blijft beschikbaar voor overleg inzake inhoudelijke vraagstukken.

Het nieuwe 'interim'-bestuur wil in de komende jaren gaan onderzoeken hoe Metta Vihara zich verder kan ontwikkelen. Het bestaat sinds 1 november 2017 uit Akasasuri, Bob Pluijter, Dayapadma, Ksantivadin en Marcel Wolfkamp. Deze vijf mensen hebben de diverse 'portefeuilles' onder elkaar verdeeld. In het vrijwilligersweekend in april 2018 vertellen ze daar meer over.

Bestuur

Met elkaar houden we ongetwijfeld de ervaring en het gevoel levendig om Metta Vihara een Plaats van Liefdevolle Vriendelijkheid te laten zijn. 
Interim betekent tijdelijk, tussenstap, overgang, naar iets nieuws, op weg naar een schone toekomst...We hebben graag dat jullie meedenken!

Metta Vihara bestaat vijf jaar - Zeeuws ontbijt met relaties

Er zijn zoveel kennissen, vrienden en bedrijven met wie wij ons verbonden hebben in deze jaren. Graag wilden wij ook met hen ons vijfjarig bestaan vieren. We hadden een mooie ontmoeting en een inspirerend gesprek met de lokale politiek, buren, winkels, leveranciers: de wethouder mevrouw Diana van Damme-Fassert, Jos en Caroline van Assche (van de boerderijwinkel), Gerjan Kamphuis en Carla Petiet (van Schipper accountants), Ko Leenknegt (van www.hengstdijk.eu) en Eduard Kindt uit Vogelwaarde (tuinmachines).

Een (extra) gift aan Metta Vihara aan het einde van 2017 ?

Misschien iets voor jou, jullie, U?

Wij, als bestuur van Metta Vihara, vinden het belangrijk dat de retraites betaalbaar zijn en blijven zodat zoveel mogelijk mensen hier ook van kunnen blijven genieten. Dit kan alleen als er mensen bereid zijn om op vrijwillige basis een extra financiële bijdrage te geven. Misschien iets voor jou, jullie, U?

Dat kan in de vorm van een financiële donatie, of een eenmalige of een periodieke schenking.
Wilt u eenmalig geld schenken aan de Stichting Metta Vihara, dan kan dat fiscaal voordelig zijn want Metta Vihara heeft een zogenoemde ANBI-verklaring. Ons rekeningnummer is: IBAN: NL35 TRIO 0212 4425 03.

Overweegt u de Stichting Metta Vihara voor minimaal 5 jaren achter elkaar te steunen? Dan is, als u in Nederland woont, een periodieke schenking aantrekkelijker voor u en voor ons omdat die volledig aftrekbaar is; bovendien geldt er geen drempelinkomen of een maximaal aftrekbaar bedrag. Graag zenden wij u het formulier 'Periodieke gift' toe. Het formulier bevat een gedeelte voor u en een gedeelte voor de administratie van Metta Vihara. Als alles is ingevuld, volstaat deze overeenkomst voor de fiscus en kunt u deze overeenkomst voor uw eigen administratie bewaren. Lees hierover meer op onze website.

4. Tot slot

Metta Vihara komt met enige regelmaat langs op de sociale media, en ook bij www.hengstdijk.eu.
Bijgaande foto's werden op www.hengstdijk.eu gepubliceerd op 28 november 2017, onder de titel 'Spelen met licht'.

28nov2

De felle zon, de donkere wolken en het toeval. Dat zijn de ingrediënten voor bijgaande foto. Je ziet de knotwilgen aan de Hengstdijkse Kerkstraat tussen de Plattedijk en Metta Vihara. En natuurlijk het toeval van het moment. Zomaar een plaatje waarbij de zon het licht extra mooi verdeelt.

 

Geen belangstelling? schrijf u uit.
  Metta Vihara - footer